JOKE STORM: TOPVROUW DIE TABOES DOORBREEKT

Foto Joke Storm-BoschNa een nare jeugd als dochter van een getraumatiseerde verzetsvader besluit Joke Storm-Bosch (Amsterdam, 1946) iets van haar leven maken. Ze doet ervaring op als verpleegkundige, docent en politicus. Als eerste en enige vrouw in de gemeenteraad van Halsteren speelt ze zich politiek in de kijker.

Toch kiest Joke voor een leidinggevende carrière. Ze wordt voorvrouw van de verpleegkundigenvakbond NMV. In die periode ontpopt ze zich tot een van de aanvoerders van de Witte Woede, de landelijke opstand in de zorg. Verpleegkundigen eisen een fatsoenlijk loon en een betere rechtspositie. Dit valt niet mee vanwege allerlei machtsspelletjes van mannen in topposities. Als eerste vrouw in het bestuur van het zorgpensioenfonds PGGM ondervindt Joke aan den lijve hoe dit werkt.

Ze besluit te laten zien hoe het ook anders kan. Als directeur van de Vrouwenvakschool in Tilburg en van thuiszorginstelling Mark en Maas gebruikt ze haar vrouwelijke kwaliteiten. Met een onconventionele visie gaat Joke innovatief te werk en stelt ze vrouwen in staat om tot bloei te komen. Naast haar bestuurlijke werk treedt ze op als adviseur van onder andere de bekende bisschop Tiny Muskens (‘Een arme mag een brood stelen’).

Op haar zeventigste is ze nog steeds coachend en bestuurlijk actief. Een leven lang blijft ze haar strijdbare levensmotto trouw: ‘Als het niet aan de orde komt, komt het niet in orde’. In 2016 besluit Joke over haar ervaringen op papier te zetten. Met haar boek De duit en de fluit wil ze vrouwen inspireren om voor zichzelf op te komen en ambitieus te zijn. Want juist nu zijn vrouwelijke (leiderschaps-)kwaliteiten harder nodig dan ooit.

BESTEL DE DUIT EN DE FLUIT

lipstick-met-schaduwLeest u graag openhartige memoires of een tijdsbeeld van 50 jaar organisaties in de publieke sector? Of zoekt u naar een praktische en inspirerende gids over leidinggeven met een betere balans tussen het mannelijke en vrouwelijke?